Introducció

Introducció

Mecanisme per a la Recuperació i Resiliència MRR

 La iniciativa Next Generation EU està composta pels següents programes:

  • Mecanisme per a la Recuperació i Resiliència (MRR), ajudarà als 27 estats membres, a través de transferències directes i préstecs, per a incrementar les inversions públiques i escometre reformes que contribuïsquen a la recuperació de l'economia i l'ocupació. Estarà dotat amb 672.500 milions d'euros, que representen quasi el 90% dels fons Next Generation.
  • React EU, nova iniciativa, dotada amb 47.500 milions d'euros, que continua i amplia les mesures de resposta i reparació de la crisi. Aquests recursos s'executaran a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER), el Fons Social Europeu (FSE) i el Fons d'Ajuda Europea per a les Persones Més Desfavorides (FEAD).

A més d'aquests dos nous programes, Next Generació aportarà finançament addicional a programes ja existents: Fons de Transició Justa, Programa Invest EU, Resc EU, Desenvolupament Rural, Horitzó Europa.

Què és?

És un instrument financer aprovat pel Reglament (UE) 2021/241, de 12 de febrer de 2021 ,dotat amb 672.000 milions d'euros (a preus constants de 2018), dels quals 312.500 milions d'euros es destinaran a subvencions. Té com a objectiu incrementar les inversions públiques i escometre reformes que contribuïsquen tant a la recuperació de l'economia i l'ocupació, com a la transició ecològica i digital.

Com accedeixen els Estats membres a aquest finançament?

Per a accedir als fons del MRR, els Estats membres hauran de presentar un pla nacional de transformació i resiliència, que, una vegada avaluat per la Comissió, serà aprovat pel Consell.

En què consisteix el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència?

El Govern d'Espanya va presentar a Brussel·les, a fi d'accedir als fons del MRR, el denominat Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. (Espanya Pot), conjunt de reformes i inversions, que, sobre els eixos de la transició ecològica, la transformació digital, la igualtat de gènere i la cohesió social, té com a objectiu últim pal·liar els efectes de la pandèmia, mitjançant la recuperació del creixement econòmic i l'ocupació.

Cont. Introducció

On em puc informar de les convocatòries de la Generalitat Valenciana?

Les diferents Conselleries i entitats del sector públic de la Generalitat Valenciana, ja estan publicant i gestionant les seues convocatòries de subvencions i licitacions de contractes, conforme als terminis establit en el Pla de Recuperació.

GVANEXT és la denominació oficial mitjançant la qual la Generalitat Valenciana centralitza tota la informació relativa als fons, notícies i altres dades d'interés concernents a la distribució dels Fons Next Generation i les seues actuacions en la Comunitat Valenciana

La Generalitat Valenciana ha posat a la seua disposició una herramienta d'informació, suport i assessorament personalitzat, amb la finalitat que pugue trobar les millors oportunitats de finançament per al desenvolupament del seu projecte, mitjançant l'accés als fons Next Generation i a la resta de fons europeus vigents.

Pots accedir a la PLATAFORMA GVANEXT a través del següent enllaç: https://gvanext.gva.es/ca-es-valencia/index

Què és l'addenda al Plà de Recuperació?

El 6 de juny de 2023 es va aprovar en Consell de Ministres el document final de l'addenda d'ampliació del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència per a la seua remissió a la Comissió Europea. Aquesta actualització incorpora tres importants novetats:

  • Assignar les transferències addicionals que corresponen a Espanya. Això suposa unes subvencions addicionals de 7.700 milions.
  • Assignar els préstecs del Mecanisme de Recuperació i Resiliència. Espanya podrà sol·licitar fins a un màxim de 84.000 milions d'euros a la Comissió Europea.
  • Assignar els fons del Pla REPowerEU, l'objectiu del qual és estalviar energia, incrementar la producció d'energia neta i diversificar les fonts d'energia d'Europa. En la distribució provisional del fons, s'ha assignat a Espanya, de manera provisional, 2.586 milions d'euros addicionals.

El 2 d'octubre de 2023 la Comissió Europea va aprovar esta segona fase del Pla de Recuperació que permetrà mobilitzar fins a 163.000 milions d'euros en el període 2021-2026.

El 17 d'octubre de 2023 l'ECOFIN (Consell de Ministres de Finances de la UE), va aprovar el document de l'addenda espanyola al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Per a més informació:  Addenda al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència

Documents i enllaços d'interés